Collages, combinaties en composities

 

Huib Suurmond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links naar andere pagina's

 

Homepage

Mijn werk in overzicht

Nieuw werk

Werkwijze

Muziek

Vormgeving Ex libris

Visuele Poezie

Structuren en Patronen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collages, zijn samenvoegingen van verschillende delen tot één geheel (van het Franse coller = lijmen, via het Latijn van het Griekse kolla = lijm).

 

 

 

 

 

 

Maar het betekende vroeger, lees ik in Van Dale, ook de omgang in vrije liefde en ongetrouwd samenwonen. Zo ontdek je nog eens wat door dat opzoeken. En zo vind er ook weer een nieuwe combinatie plaats, namelijk tussen mij en die ongedachte betekenis. Combineren is proberen de afzonderlijke elementen, vanwege hun wederzijdse uitwerking op elkaar, een relatie met elkaar aan te laten gaan. Soms door ze met elkaar te confronteren, soms door ze een relatie met elkaar aan te laten gaan. Of te verweven. De tegenstelling 'op te lossen'. Als in de tonale muziek met het gebruik van de dissonant, een zogenaamd 'valse' noot, die daar niet thuishoort, dat wil zeggen niet harmonieert.

 

Maar die in het verloop van het muziekstuk met terugwerkende kracht toch zijn plaats krijgt, doordat er naar toe gespeeld wordt. De tegenstelling wordt opgelost. Zeer herkenbaar in een naderend slot van een romantisch orkestwerk.Komt de apotheose, het machtig slot, of ... nee..., een dissonant zet alles weer op losse schroeven, maar even later, wordt die toon overmeestert en krijgt zo zijn plaats, wat het slot nog machtiger maakt. (en het applaus van het publiek ook!; veel heeft, net als ook bij de architectuur, ook een theatraal element).